03 August 2010

KEMBARA KEDUA KAMPUCHEA 16-18 JULAI 2010: PENYEMPURNAAN MISI

Alhamdulillah kunjungan kedua ke Kampuchea telah dipermudahkan oleh Allah dan segala perancangan telah diuruskan dengan jayanya. Coretan pada kali ini bertujuan berkongsi sedikit pengalaman yang boleh dijadikan iktibar untuk semua.

Lawatan Ke Kampung Chroy Changwa Krao

Kami berkesempatan singgah di dua buah perkampungan yang didiami oleh umat Islam iaitu golongan minoriti di Kampuchea. Perkampungan yang terletak di pinggir bandar Phnom Penh dijadikan pilihan kerana faktor kekangan masa yang dihadapi. Destinasi yang kami tuju ialah masjid yang menjadi pusat kegiatan utama masyarakat Islam.

Masjid Pertama

Saiz masjid ini sederhana sahaja dan mengalami beberapa kerosakan mungkin disebabkan oleh faktor masa dan kurang penyelenggaraan dan perlu diperbaiki. Salah satu pintu utama masjid terpaksa ditutup kerana berisiko membahayakan pengguna kerana bahagian atasnya telah mengalami keretakan yang serius.

Masjid Kedua

Masjid ini dalam proses pembinaan untuk tujuan pembesaran. Kerja-kerja pengubahsuaian dilakukan di atas tapak asal masjid. Hanya sedikit ruangan ditinggalkan untuk dijadikan sebagai ruangan solat sementara. Namun kerja-kerja pembinaan menjadi semakin perlahan kerana mereka menghadapi masalah kewangan.Sekolah Agama Rakyat


Bersebelahan masjid yang kedua itu terletak sekolah agama rakyat iaitu sebuah bangunan yang dibahagikan kepada dua buah kelas. Keadaan serba kekurangan tidak menghalang anak-anak generasi baru untuk menimba ilmu agama sebagai pelengkap pada ilmu yang telah dipelajari di sekolah kebangsaan.
Bantuan Segera

Pada pengamatan saya selain infrastruktur, masjid juga memerlukan sumbangan dalam bentuk Al-Qur’an, buku-buku agama dan ilmiah, telekung sembahyang dan peralatan pembesar suara.

Survival Islam

Salah seorang tokoh Islam yang pernah hidup di zaman regim Pol Pot sempat berkongsi pengalaman yang sangat berharga. Pengalaman itu saya cuba terjemahkan dalam bentuk penulisan walaupun sebenarnya tidak mampu digambarkan secara sepenuhnya.

Solat Sebagai Bukti Ikatan Aqidah

Pihak regim telah mengharamkan sebarang amalan keagamaan. Demi memelihara aqidah dan mempertahankan keimanan, orang Islam terpaksa melakukan solat secara rahsia. Situasi menjadi semakin sukar kerana pihak regim mengetahui secara mendalam amalan ibadah orang Islam termasuk cara mengangkat hadas kecil dengan bertayamum. Justeru, orang Islam terpaksa melakukan tayamum dengan keadaan berpura-pura sedang bekerja supaya tidak disedari oleh askar regim yang berkawal. Askar regim juga cepat sensitif jika melihat orang Islam berada dalam keadaan berdiam diri seolah-olah sedang bersolat dan mereka akan segera melaung bertanya “Buat apa tu?” Maka orang Islam terpaksa menjawab “Tidak buat apa-apa, hanya termenung sahaja”.

Berhelah Menjaga Aqidah

Askar regim juga sentiasa mencuba untuk menduga pegangan agama orang Islam dengan soalan “Kamu masih percaya Allah ke?” Maka untuk menjaga aqidah, orang Islam terpaksa berhelah dengan menjawab “Kamu lihat aku macam mana? Kamu lihat aku masih buat ibadah ke? Aku macam yang kamu lihatlah”.

Walaupun cuba bercerita dalam keadaan santai, namun kehibaan tidak dapat disembunyikan. Air mata jelas kelihatan bertakung di hujung mata mengenangkan kisah silam yang begitu menyayat perasaan.

Peluang Terlibat Dalam Aktiviti Ekonomi

Setelah selesai perjumpaan dan mesyuarat yang telah diatur pada hari pertama, kami mengambil kesempatan untuk singgah ke Pasar Toul Thom Phong untuk mendapatkan cenderahati sebagai buah tangan pulang ke Malaysia.

Sepanjang pemerhatian saya, tidak ada seorang pun peniaga yang beragama Islam yang menjalankan perniagaan di pasar ini. Juga hampir tidak kelihatan wanita yang bertudung iaitu salah satu imej yang paling mudah untuk mengenali saudara Muslim. Satu persoalan berlegar di fikiran saya, mungkinkah mereka tidak menonjolkan identiti sebenar sebagai seorang Muslim dengan pelbagai sebab dan faktor? Atau sememangnya orang Islam tidak mempunyai peluang untuk terlibat dalam aktiviti ekonomi?

Pelan Pembangunan Ekonomi

Alhamdulillah akhirnya sebuah pelan pembangunan ekonomi telah digubal berkat usaha gigih dan keikhlasan semua pihak. Pelan tersebut secara asasnya menyentuh aspek-aspek berikut.

  1. Memahami realiti semasa.
  2. Membuat semakan dan penilaian.
  3. Mengenalpasti pilihan model yang sesuai.
  4. Memilih pendekatan yang paling strategik.
  5. Menentukan pemain utama.
  6. Menyusun sistem yang akan menggerakkan pelan.
  7. Merangka tindakan secara berfasa.

Semoga usaha ini menyemarakkan lagi pembangunan ekonomi khususnya umat Islam di Kampuchea dan umumnya umat Islam sedunia.

www.izhanhamidi.blogspot.com

No comments:

Post a Comment