01 July 2010

KEMBARA KE PHNOM PENH, KAMPUCHEA: 14-18 JUN 2010 (Siri 2)TOUL SLENG GENOCIDE MUZIUM
Alhamdulillah kami berkesempatan mengunjungi sebuah bekas sekolah yang telah dijadikan sebagai pusat tahanan oleh rejim Pol Pot pada tahun 1975 hingga 1979. Semasa kejatuhannya, pihak rejim tidak sempat mengeluarkan barang-barang di pusat tahanan ini. Maka kesemua bahan yang dipamerkan adalah barang-barang yang asal. Beberapa iktibar yang dapat saya kutip adalah seperti berikut:

Dasar Kesamarataan
Pihak rejim telah memperkenalkan dasar kesamarataan kepada semua penduduk. Pendekatan yang dekat dengan fitrah manusia iaitu suka pada nilai keadilan dan pada masa yang sama membenci penindasan, telah mendapat sambutan walaupun diaplikasi dengan penafsiran rejim sendiri. Survival Kuasa
Demi meneruskan survival kuasa, manusia akan sanggup untuk melakukan tindakan yang melampaui tahap peri kemanusiaan. Ngeri dan pilu untuk digambarkan cara-cara penyeksaan yang dilakukan ke atas tahanan rejim. Diceritakan bahawa lebih kurang empat juta orang menjadi korban semasa rejim menguasai Kampuchea.

Rejim juga berusaha menghapuskan sebarang punca yang boleh mengancam kuasanya. Justeru, golongan pakar dan profesional yang berkhidmat di luar negara telah dipanggil balik dengan alasan kononnya untuk membantu kerajaan membangunkan Kampuchea yang telah kembali aman. Sebaik tiba di lapangan terbang mereka telah ditahan dan dipenjarakan.

Penjara Minda
Penjara tanpa tembok pada hakikatnya lebih mendalam kesannya ke atas penduduk. Penduduk diarahkan meninggalkan kampung halaman dan berpindah ke daerah lain dengan pengasingan antara yang mahir mengerjakan sawah dan kerja-kerja buruh. Maka bermulalah era perhambaan manusia.

Penduduk juga dikahwinkan secara paksa secara beramai-ramai. Mereka dikumpulkan 100 orang lelaki dan 100 orang wanita. Lelaki pertama akan mengahwini wanita pertama dan begitulah seterusnya sehingga akhir tanpa boleh membuat sebarang pilihan.

Diceritakan bahawa proses pembunuhan hanya dilakukan oleh dua orang askar yang masih muda belia. Seorang memegang senjata api berada di belakang barisan dan seorang lagi memegang kayu pemukul berada di hadapan barisan. Mangsa seramai 100 orang beratur ke arah satu lubang besar yang telah digali untuk menerima nasib mereka.

Dalam satu kejadian, diceritakan ada seorang tua yang sedang beratur dalam barisan telah terjatuh kerana kepenatan dan tali yang mengikat pergelangan tangannya telah terputus. Maka dengan segala susah payah orang tua tersebut segera bangun dan mengikat kembali tali ke pergelangan tangannya. Cengkaman kekejaman yang membelenggu telah memadamkan dari kamus fikiran mereka sebarang usaha untuk cuba lari atau berpakat melawan hanya dua orang askar rejim.

Doktrin Generasi Muda
Pihak rejim telah memilih generasi muda untuk melaksanakan agenda mereka. Foto askar-askar rejim yang menjadi sebahagian tatapan di muzium mempamerkan wajah-wajah berumur belasan tahun dan awal 20an. Askar yang berasal dari kampung akan ditugaskan di bandar dan sebaliknya askar yang berasal dari bandar ditugaskan ke kampung. Tujuannya supaya tidak timbul perasaan belas kasihan untuk mengambil tindakan terhadap penduduk yang mungkin mereka kenali.


Peraturan Memerangkap Kesalahan
Tahanan diwajibkan mematuhi pelbagai peraturan yang sebahagiannya tidak masuk akal. Pelanggaran pada peraturan yang telah ditetapkan dijadikan sebagai alasan untuk dikenakan hukuman.


Sistem Dokumentasi & Pengkelasan
Pusat tahanan ini diuruskan secara sistematik dan teratur. Setiap mangsa direkodkan menerusi gambar/foto dan mereka diberikan nombor giliran iaitu nombor giliran untuk menerima nasib mereka.

Bilik darjah di empat bangunan sekolah telah ditukar menjadi penjara. Pertamanya penjara istimewa yang dilengkapi dengan katil, selimut, bantal, tikar dan bekas bahan kumuhan, dikhususkan untuk tahanan yang dituduh menjadi dalang melawan rejim. Keduanya penjara khas iaitu bilik darjah yang dibina sel-sel kecil hanya muat untuk seorang tahanan. Ketiga ialah penjara umum iaitu untuk mengurung tahanan secara beramai-ramai.

Penderitaan Hidup
Material yang paling bernilai adalah beras dan air. Kemuncak pada penderitaan yang dihadapi oleh penduduk ialah mereka sanggup untuk menukarkan sekilogram beras dengan sekilogram emas demi untuk meneruskan kehidupan..

Amalan agama atau ibadah juga menjadi sebahagian dari larangan. Komitmen dan istiqamah pada pegangan agama memungkinkan sebahagian daripada hamba-hamba Allah itu melaksanakan kewajipan solat di dalam air demi untuk menjaga keselamatan.

Penutup
Kita bersyukur kerana dilindungi oleh Allah SWT dari ujian sedemikian rupa. Namun menjadi kewajipan untuk benar-benar bersyukur dengan segala nikmat dan rahmat kurniaanNYA.


izhanhamidi.blogspot.com

No comments:

Post a Comment